Groendaken

In verstedelijkt gebeid, maar eveneens op het platteland is er een toename van het aantal groendaken. Als mitigatietechniek voor stedelijk regenwaterbeheer helpen groendaken het uitstromend debiet na neerslag te vertragen en het totaal volume dat van de daken loopt te verminderen; door het verkoelende effect door evapotranspiratie van de vegetatie dragen groene daken bij tot een reductie van het urbane warmte-eilandeffect.

Andere voordelen van groendaken:  

  • Langere levensduur van het dak en verminderde renovatiekosten
  • Verminderde energiekosten
  • Esthetische en psychologische effecten

Afhankelijk van de substraatdikte spreekt men van extensieve of intensieve groendaken. De basisopbouw van een groendak bestaat uit de volgende elementen:

  1. De wortelwerende laag: een ondoorwortelbare laag beschermt het dak tegen de wortels en rhizomen van planten. Voor extensieve groendaken is er bij de aanwezigheid van bijvoorbeeld een EPDM dakafdichting geen extra wortelwerende folie nodig. Dit in tegenstelling tot roofing/bitumen waar er altijd een wortelwerende folie nodig is. Bij twijfel kan je steeds terecht bij je aannemer.

  2. De drainagelaag: Een drainagelaag moet het overtollige water afvoeren. Deze laag kan bestaan uit natuurlijke mineralen, maar omwille van prijs en gewicht wordt vaak een drainagemat uit kunststof gekozen.
  3. De filterlaag: Om te voorkomen dat de drainagelaag verstopt geraakt komt er boven op de drainagelaag een filterdoek te liggen. Als filterdoek is een niet-geweven geotextiel te verkiezen.
  4. De substraatlaag: Deze laag moet structuurstabiel zijn en voldoende water kunnen opslaan voor de groei van de vegetatie en om te kunnen functioneren als waterbuffer. Voor extensieve groendaken is het daarnaast belangrijk dat het substraat niet te rijk is aan voeding en organische stof. Een te rijk substraat zorgt voor een hoge biomassaproductie wat de nagestreefde begroeiing kan onderdrukken.
  5. De vegetatie: meerdere types vegetatie zijn hier mogelijk. Belangrijk is om te kiezen voor traaggroeiende soorten die aangepast zijn aan de dikte het substraat.

Extensief

Mos-sedum

5 – 8 cm

Sedum-kruiden

6 – 15 cm (afhankelijk van kruiden, indien bv. de kruiden kunnen overleven op 10cm is het aangewezen om max 10cm te voorzien – concurrentie)

Kruiden-gras (deze combinatie kan niet met alle kruiden/grassen)

12 – 20 cm (toepassing van kruiden voor extensief gebruik)

Semi-Intensief

Houtachtige en wilde kruidsoorten

15 – 45 cm

Intensief

Hoge kruidachtigen en kleine heesters

20 – 60 cm

Grote heesters en kleine bomen

50 – 150 cm

Middelhoge en hoge bomen

> 100 cm

Daktuinsubstraten

De daktuinsubstraten van N-tropie hebben een minerale fractie bestaande uit zeoliet, baksteengranulaat en lava. We kiezen voor zeoliet omdat dit een zeer licht mineraal is dat de nutriëntencapaciteit van het substraat verhoogt. Het type zeoliet dat we gebruiken heeft het vermogen om kationen in de microtunneltjes van het mineraal te absorberen en vervolgens langzaam af te geven aan de vegetatie. Daarnaast heeft zeoliet een groot vermogen om water te absorberen. Meer specificaties van onze zeoliet kan je raadplegen via deze link

 

N-tropie GreenRoofBlend 0-14

Een licht substraat met een hoge wateropnamecapaciteit. De hoeveelheid organisch materiaal passen we aan naargelang de soort vegetatie.

N-tropie GreenRoofBlend light 0-14

Super licht daktuinsubstraat op basis van enkel natuurlijke grondstoffen. De hoeveelheid organisch materiaal passen we aan naargelang de soort vegetatie.

N-tropie GreenRoofBlend Mulch 0-6

Een speciaal samengesteld substraat dat ontworpen is als afwerkingslaag voor intensieve daktuinen. Met een maximale korrelgrote van 6 mm oogt het homogener en strakker, wat de algehele uitstraling van de tuin verbetert.

Vegetatie

Bij N-tropie kiezen we resoluut voor de bezaaiing van een groendak. Ondanks het groendak niet onmiddellijk groen ziet, geeft het op lange termijn wel het beste resultaat. De combinatie van het zaaien van zaden en het strooien van stekken is een tweede mogelijkheid om een goed en duurzaam resultaat te bekomen.

N-tropie sedum-mix

N-tropie greenroof sedum-mix

Een uitgebalanceerde mix van vijf hoogwaardige en robuuste 

sedumsoorten. 

N-tropie greenroof sedum-kruiden-mix

Een mix van vijf hoogwaardige en robuuste 

sedumsoorten en 24 overige wilde planten. 

Begin met chatten
Hulp nodig?
Hallo
Kunnen we je helpen?